Column: Scholen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Van de politiek hoor je vooral in verkiezingstijd. Om jullie meer te betrekken bij wat de politiek uitvoert in onze gemeente, neem ik jullie de in een maandelijkse column mee in het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Waar hebben we het over? Hoe werkt het nu eigenlijk? Welke keuzemogelijkheden zijn er? Wat doet een gemeenteraad? Deze maand een column over… 

GROEIENDE SCHOLEN

De gemeente is verantwoordelijk voor goede onderwijshuisvesting. Dit doen we met 16 basisscholen, die onderdak bieden aan ruim 3000 kinderen. En we staan voor een pittige opgave, want naar verwachting zijn dit er over 10 tot 15 jaar ruim 3700. Een groei van bijna 25%! De afgelopen jaren is er nieuw gebouwd voor de Verhoeff-Rollmanschool, de Prinses Beatrixschool en de Willibrordschool in Bodegraven. Eerder al gebeurde dit voor de Prins Willem-Alexanderschool in Waarder (2008), de Lelie in Driebruggen (2009) en de Regenboog en OBS de Venen in Reeuwijk-Brug (2010).

Naast vernieuwing van de scholen, gaat het hier veelal ook om uitbreiding. Als gemeenteraad worstelen we met de vraag hoe we het oplopend aantal kinderen allemaal onderdak gaan bieden, en hoe we deze kunnen spreiden over de scholen.

We mogen als gemeente niet sturen in de schoolkeuze van ouders, maar hoe voorkomen we dan dat sommige scholen uit de voegen barsten, en andere niet? Een goed voorbeeld is de Willibrordschool. Al vrij snel na oplevering worden daar binnenkort twee noodlokalen geplaatst om het groeiend aantal leerlingen te kunnen huisvesten. Het is natuurlijk fijn dat het ruimtetekort hiermee op korte termijn wordt opgelost, maar tegelijkertijd is het zonde dat dit nu al nodig is.

Los van deze vraagstukken gaan we in ieder geval door met de investeringen in onze schoolgebouwen. De komende jaren staat nieuwbouw van De Brug in Nieuwerbrug gepland en een grootschalige renovatie en uitbreiding voor de Da Costaschool in Bodegraven. En nog wat verder weg: Medio 2026 nieuwbouw voor het Vogelnest, de Speel & Werkhoeve en de Goede Herderschool (tegenwoordig Wereldweijde).

Heb jij suggesties voor de onderwijshuisvesting in onze gemeente? Twijfel niet om ze met ons te delen! De contactgegevens van alle raadsleden vind u hier op de website van de gemeente.

Hartelijke groet!

Jan Vergeer

Gemeenteraadslid

Laatste nieuws

Het CDA Bodegraven-Reeuwijk is met 5 zetels de grootste partij geworden in de gemeenteraad. Daar zijn we ontzettend trots op! Alle kiezers bedankt voor het vertrouwen. We gaan 4 jaar keihard aan de slag om onze ambities waar te maken!

17 maart 2022

Afgelopen donderdag 10 maart heeft Jan van Rooijen een bezoek gebracht aan basisschool De Brug in Nieuwerbrug. Als gemeenteraadslid en kandidaat voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wil Jan in het bijzonder opkomen voor de belangen van de inwoners van Nieuwerbrug. Eerst gaf Jan een gastles voor de kinderen van groep 8 met als onderwerp de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Daarna werd hij uitgenodigd door de leerlingenraad.

11 maart 2022

Beste ondernemers binnen onze gemeente,

De komende jaren moeten er voor de ondernemers in Bodegraven-Reeuwijk belangrijke besluiten genomen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitbreidingsruimte op bedrijventerreinen en de ontsluiting van bedrijventerreinen Groote Wetering en Broekvelden. Ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid en perspectief. Aan een gemeenteraad die opkomt voor het lokale bedrijfsleven en die inziet dat voldoende werkgelegenheid essentieel is in een gemeente met groeiend inwonersaantal.

10 maart 2022